David Unnersjö Jess: Vi som forskar måste berätta

forskargrandprix_2David Unnersjö Jess forskar om att göra njurar ”genomskinliga”. Med hjälp av kemikalier görs njurvävnad mer transparent, vilket innebär att vävnaden blir lättare att undersöka med ljusmikroskop. I vinterns Forskar Grand Prix gick han till final med sin presentation.

David Unnersjö Jess forskar på Kungliga Tekniska Högskolan, i en grupp som är inriktad på cellens fysik. Hans presentation var ett av finalbidragen i vinterns Forskar Grand Prix, en tävling i att beskriva populärvetenskap på fyra minuter.

Du gick till final i årets Forskar Grand Prix, en tävling i att beskriva populärvetenskap på fyra minuter. Varför är populärvetenskap viktigt?

– Vi som samhälle har beslutat att vi tycker att forskning är viktigt, och att allmänheten ska betala för det. Då är det närmast en rättighet för medborgare att få kommunicerat på ett begripligt sätt vad vi forskare arbetar med. Vi som forskare måste ställa upp och berätta, säger han.

David Unnersjö Jess ser en positiv trend, men tycker att det finns mycket kvar att göra på området.

– Det har skett en förbättring de senaste åren men fortfarande är det inte självklart för alla att kommunicera populärvetenskapligt. Det bygger på enskilda initiativ. Det är bra att diskussionen om samverkan blivit en allt större fråga, säger han.

Du gick till final i hård konkurrens i en riksomfattande tävling. Vad är hemligheten bakom att kunna berätta så medryckande om sitt ämne?

Jag gick tillbaka till min egen studietid och funderade över vad det var som gjorde att jag förstod och blev engagerad under föreläsningar. En viktig del är att vara konkret, till exempel genom att använda visuella hjälpmedel. Jag hade med mig en njure som jag låtsades plocka ut ur mig själv, och bunkar med låtsaskemikalier.  Det blir lättare att lyssna om det också finns konkreta, illustrerande delar.

Foto:Eric Cronberg/Forskar Grand Prix